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4. Are the specimen collection kits used by customers to collect their saliva sample subject to 

use tax in Oklahoma?  
 

Legal Analysis 
 

The Oklahoma Sales Tax Code levies an excise tax of 4.5% on the gross receipts from sales of tangible 
personal property and specifically enumerated services. 68 O.S. § 1354. The service described in your 
request, DNA testing and providing individual, personalized ancestral and health history reports, is 
not among the enumerated services in 68 O.S. § 1354 which are subject to tax in Oklahoma. 
Therefore, the service itself is not subject to sales or use tax in Oklahoma.  
 
You also asked whether Oklahoma would consider the non-taxable service “bundled” with the 
tangible personal property to be taxable. A bundled transaction is defined as, “the retail sale of two 
or more products, except real property and services to real property, where the products are distinct 
and identifiable, and the products are sold for one nonitemized price.” 68 O.S. § 1352(1). However, “a 
transaction that otherwise meets the definition of a bundled transaction shall not be considered a 
bundled transaction if it is . . . the retail sale of tangible personal property and a service where the 
tangible personal property is essential to the use of the service, and is provided exclusively in 
connection with the service, and the true object of the transaction is the service.” OKLA. ADMIN. CODE 
§ 710:65-1-2. Based on the information provided in your letter, the true object of the transaction is 
the DNA testing service and subsequent results, and the sale of the tangible personal property (the 
specimen collection kits) is essential to use of the service. Therefore, the non-taxable service would 
not be considered taxable as part of a bundled transaction with the tangible personal property.  
 
The Oklahoma Use Tax Code levies an excise tax of 4.5% on the storage, use or consumption in this 
state of tangible personal property purchased or brought into this state. 68 O.S. § 1402. Use tax is due 
at the time of importation or storage of the property within the state. Id. The company is required 
to remit use tax to the State of Oklahoma on the specimen collection kits because they are tangible 
personal property brought into the state for use in providing the service.  
 
However, tangible personal property on which sales or use tax has already been paid in another 
state1, which has a sales or use tax rate equal to or greater than the rate charged by Oklahoma, is 
exempt from use tax. 68 O.S. § 1404(3). If the rate charged by another state is less than the rate 
charged by Oklahoma, the difference in the rate is to be multiplied by the purchase price of the 
tangible personal property to give the amount of tax due for that purchase. Id.  In addition, a credit 
against any municipal or county use tax paid may be taken if a municipal or county sales or use tax, 
respectively, has been paid to an out-of-state municipality or county. OKLA. ADMIN. CODE § 710:65-21-
20. 
 
  

 
1 No credit shall be given for taxes paid in another state, if that state does not grant like credit for taxes paid 
in this state. 68 O.S. § 1404(3). 
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Reliance on this Letter Ruling 
 
A letter ruling from the Office of General Counsel of the Oklahoma Tax Commission is discretionary 
and defined as an “informal written statement of policy or treatment of specific fact situations under 
Oklahoma law.” OKLA. ADMIN. CODE § 710:1-3-73(e). A letter ruling “may generally be relied upon only 
by the taxpayer to whom it is issued” and applies only to the circumstances set forth in your letter, 
provided that all facts were accurately and completely stated in such letter and that there was no 
change in applicable law. See OKLA. ADMIN. CODE § 710:1-3-73(e). Please be advised that this letter 
ruling does not preclude the Oklahoma Tax Commission from conducting an audit or examination 
under 68 O.S. § 206. Further, the Oklahoma Tax Commission reserves the right to issue any 
assessment, correction, or adjustment authorized under 68 O.S. § 221. 
       

 
Respectfully, 
 
Oklahoma Tax Commission 
 

 
 
       Elizabeth Field 
       General Counsel 
 
 




