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Dear Senator Garvin: 

We are responding to your advisory opinion request concerning the application of 

the Oklahoma Ethics Rules to dependent care expenses. You are asking, in effect, the 

following question: 

Are dependent care expenses, defined as expenses incurred as a 
direct result of caring for and supervising dependent children, a 
disabled person, or other person for whom a candidate has 
caregiving responsibility, considered an ordinary and necessary 
expense associated with campaign activity and holding public 
office? 
 
The applicable section of the Ethics Rules is Rule 2, Campaign Finance. Under 

these rules, funds contributed to a candidate’s campaign can only be used for certain 

expenses. Whether dependent care expenses are allowed under Rule 2, will depend on if 

the expenses are ordinary and necessary pursuant to Rule 2.43, and not prohibited as 

personal use pursuant to Rule 2.39. 

The first step is to confirm the funds at issue are funds contributed to a candidate 

committee for a candidate’s campaign. A “campaign” is defined in Ethics Rule 2.2(1) as 

“all activities for or against the election of a candidate for elective state office or for or 

against a state question.” 

“Candidate committee” is defined by Ethics Rule 2.2(3) as “the only committee 

authorized by a candidate to accept contributions or make expenditures on behalf of the 

candidate’s campaign including the campaign of a judicial retention candidate.”  

Upon entering a campaign, candidates must file a candidate committee 

Statement of Organization with the Ethics Commission no later than ten days after the 



 
 

 

candidate has accepted or expended more than $1,000 for his or her campaign. Ethics 

Rule 2.70.  

Candidate committees may accept contributions in accordance with Ethics Rule 

2, namely Rules 2.17 through 2.30. 

I. Campaign Expenses 

Candidate committee funds may be used for the purposes set forth in Ethics Rule 

2.43, which provides, in pertinent part: 

Contributions to a candidate committee may be used to make 

expenditures for ordinary and necessary campaign expenses, for 

contributions to another candidate committee, for operating expenses of 

the committee or for other purposes not otherwise prohibited by law or 

these Rules.  “Ordinary and necessary campaign expenses” as 

used in this section are those that would not exist but for the 

candidate’s campaign, including but not limited to staff salaries, 

campaign consulting fees, rent (other than for the candidate’s residence or 

part of a residence), travel, advertising, telephones, office supplies and 

equipment, fundraising, individual memberships in political 

organizations, individual memberships in civic or charitable organizations, 

legal fees for the campaign, payment for campaign accounting or 

bookkeeping services or campaign finance reporting services and 

repayment of the principal and interest on a loan as permitted by these 

Rules. [Emphasis added] 

Ethics Rule 2.39 prohibits the use of campaign contributions for personal use. “Personal 

Use” is defined within Rule 2.39, which provides:   

No contributions accepted by a political party committee, a political action 

committee or a candidate committee may be converted by any person to 

personal use.  “Personal use” includes any use of funds to fulfill a 

commitment, obligation or expense of any person that would 

exist irrespective of a political party’s activities, a political 

action committee’s activities or a candidate’s campaign or 

responsibilities as holder of a state elective office, as the case 

may be. “Personal use” by a candidate includes, but is not limited to, food 

purchased for daily consumption in the candidate’s home or supplies 



 
 

 

needed to maintain the household; clothing (excluding campaign clothing 

of low monetary value such as T-shirts or caps); mortgage, rent or utility 

payments for the candidate’s personal residence, even if part of the 

residence is being used for the campaign; use of a motor vehicle for 

noncampaign purposes or non-officeholder expenses; interest on a loan 

made by the candidate or the candidate’s spouse to the campaign; costs of 

a vacation or other trip not related to the campaign or officeholder 

expenses; admission to athletic events, concerts, theater or other forms of 

entertainment (except for events that are part of the campaign); dues in 

country clubs, health clubs, recreational facilities or other nonpolitical 

organizations and earnings from investment of contributions other than as 

permitted by these Rules. [Emphasis added] 

In applying the Ethics Rules to the issue of dependent care expenses, we must 

first determine if these expenses are ordinary and necessary as required by Ethics Rule 

2.43.  The test, as dictated by Rule 2.43, is whether the expense would exist ‘but for’ the 

candidate’s campaign. Put another way, the candidate must ask whether this expense 

would still exist if there were no campaign. If the candidate determines the dependent 

care expense is ordinary and necessary, and would not exist if there were no campaign, 

the candidate should then ascertain whether the expense is prohibited as personal use. 

Paying for dependent care is considered personal use if the commitment to care for that 

dependent would exist irrespective of that candidate’s campaign. 

By way of example, consider the following situation where a candidate is caring 

for a dependent. This candidate needs to attend a campaign event where it would be 

impractical to take the dependent to the event. The candidate will incur the expense of 

dependent care which would not normally be needed during the time frame that the 

campaign event takes place. The candidate needs to attend the event since it is for his or 

her campaign. Attending a campaign event is a normal and ordinary expense involved 

with being a candidate. ‘But for’ the candidate running for office, this expense would not 

occur. If this person were not running for office, the expense to attend this campaign 



 
 

 

event would not exist. In this situation, dependent care expenses are ordinary, 

necessary, would not exist ‘but for’ the campaign, and are therefore a permitted 

campaign expense. 

II. Officeholder Expenses  

A similar analysis must occur when an officeholder is considering the use of 

campaign committee contributions to pay for dependent care. The officeholder must 

apply a similar test as set forth above for a candidate.  

Rule 2.2(14) defines officeholder expenses as: 

“Ordinary and necessary expenses incurred in connection with a 

candidate’s duties as the holder of a state elective office, provided that the 

expenses are not otherwise reimbursed or paid for by the state. “Ordinary 

and necessary expenses” are those that would not exist but for the fact that 

the candidate was elected to and holds a state elective office;” 

Ethics Rule 2.44 allows contributions to a candidate committee to be used for 

officeholder expenses. The Rule states:  

Contributions to a candidate committee of a candidate who is elected to 

the office for which the contributions were accepted may be used to make 

expenditures for officeholder expenses until the expiration of the term, 

resignation or other vacation of the office. When an officeholder dissolves 

one (1) candidate committee as provided in these Rules and 

contemporaneously files a Statement of Organization for a different 

candidate committee prior to the expiration of the term for which he or 

she has been elected and transfers funds from the first committee to the 

second committee, the officeholder may pay officeholder expenses until 

the expiration of the term not to exceed the amount transferred. 

 
When an officeholder is caring for a dependent and needs to attend a campaign, 

legislative, committee or similar type of event where it would be impractical to take the 

dependent to the event, this officeholder may need to find dependent care. The 

officeholder needs to attend the event since it is directly related to his or her service as 



 
 

 

an officeholder. Attending the event is a normal and ordinary expense involved with 

being an officeholder. But for the officeholder position, this expense would not occur. If 

this person were not elected to office, the dependent care expense to attend this event 

would not exist. In this situation, dependent care expenses are ordinary, necessary, and 

would not exist ‘but for’ the officeholder’s status. 

III. Conclusion 

It is important to note for both the officeholder expenses and campaign expenses, 

that regular dependent care expenses (i.e., daily daycare, elder care expenses, nursing 

assistance for a disabled person, etc.) that would be incurred irrespective of the 

officeholder’s status or candidate’s status, would not be a permissible expense. For 

example, a candidate who pays for regular dependent care prior to entering a campaign, 

should not consider this expense as a campaign expense. This dependent care does not 

pass the ‘but for’ test since the dependent care expenses were already incurred prior to 

the campaign and would be incurred irrespective of the campaign.  

It is therefore the official opinion of the Ethics Commission that: 

 

The Ethics Rules allow for use of contributions to a campaign 

committee to pay for dependent care expenses as an ordinary 

and necessary expense, when (1.) the candidate or officeholder 

has primary caregiving responsibility for a dependent, such as a 

dependent child or an elderly parent; (2.) the candidate or 

officeholder needs to have the dependent cared for to allow the 

candidate or officeholder to attend or participate in an event 

that would not exist but for the campaign or officeholder’s 

position; and (3) the costs associated with caring for this 

dependent would not be incurred if there were no campaign or 

office holding.  


